… LİSESİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ 11.SINIFLAR
II. DÖNEM I. YAZILI SORULARI
Adı: Soyadı: Sınıfı: 11/ No:
İnsanın içini dökmeden edemediği dakikalar olur. Bir dost, bu dakikalarda erişilmez bir değer kazanır. Ama her şey bir dosta söylenmez ki… Onun için, hele bir insan yazarsa, içinin gizli kıvrımlarını görmesini biliyorsa, masasının başına geçip kalemi eline almadan edemez. İç dünyasının inceliklerini yazıya döktükten sonra üzerine bir de tarih atar. İşte ………………….dediğimiz, yazarın kendi kendisiyle bu alçak sesle konuşmasından doğmuştur.
On iki, on beş yaşına kadar kulak, saniyede on beş yirmi bin titreşimli ince sesleri kolayca ayırt edebildiği halde, bu sayı orta yaşlarda on binin altına, altmış yaşından sonra beş binden aşağı düşer. Gözlerdeki uyum kudreti de on beş yaşından sonra düşme gösterir. Diğer duyu organları ve bütün organlar için çok erken yaşlarda başlayan bir ihtiyarlama söz konusudur.
Gençliği bir mutluluk dönemi sanmak yanılgısına düşenler, ihtiyarlığı da acıklı, hatta biraz ayıp sayıyorlar. "Artık ben ihtiyarladım." deyince, "Hayır ihtiyarlamadınız, sadece biraz yaşlandınız." diyorlar. Sanki yaşlanmakla ihtiyarlamak aynı anlama gelmiyormuş gibi konuşuyorlar. Ben biliyorum dostum, onlar "Sizi bugün çok iyi gördüm." gibi laflarla aslında kendilerini kandırıyorlar. Herkes biliyor ki insan elbet ihtiyarlayacak ve sonunda ölüm onu bulacaktır.
Bu "pazar" yazısında sizleri rahatlatacak şeylerden söz edeceğim: Plaj mevsimi geliyor. Kışın mangal başlarında, kalorifer yanında, denizin sadece sözlüklerde adı geçen bir nesne olduğuna inananlar, neon ışığında biçimini yitiren bedenleriyle plajlara koşacaklar; bir sanatoryum açmazından yeni kurtulmuş hastalar gibi, sinirli karınlarıyla sırtlarını, güneşin, tuzlu suyun dinlendirici ürpertilerine bırakacaklar.
8. Aşağıdaki şiirde, hangi kelimede hangi ses olayı olduğunu yazınız.(12p)
VEDA
Hani o, bırakıp giderken seni;
Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
Alnına koyarken veda buseni,
Yüzüme bu türlü bakmayacaktın?
Hani ey gözlerim, bu son vedada,
Yolunu kaybeden yolcunun dağda
Birini çağırmak için imdada,
Yaktığı ateşi yakmayacaktın?
Gelse de en acı sözler dilime,
Uçacak sanırdım birkaç kelime...
Bir alev hâlinde düştün elime,
Hani ey gözyaşım, akmayacaktın?
9. Aşağıdaki cümleyi yazım ve noktalama yönünden düzeltiniz.(10p)
Hayatta hiç bir işte başarı kazanamamış olan adam bir daha geri dönmemek üzere bütün evi Sivrihisardan Eskişehire taşımıştı. Porsuk nehrinin ötesinde demiryolu istasyonuna yakın, tek katlı kerpiç bir evde oturuyordu. Evin kerpiçini bütün aile biz kırmış kesmiş ve kurutmuşdu.
10. Toplumcu gerçekçi roman ile modernizmi esas alan roman özelliklerini karşılaştırınız.(5 madde)/10p
11. Aşağıdaki eserlerin yazarlarını karşılarına yazınız.(10p)
Huzur:
Avare Yıllar:
Cemile:
Mahur Beste:
Murtaza:
Sinekli Bakkal:
Kiralık Konak:
Tutunamayanlar:
Hüküm Gecesi:
Tehlikeli Oyunlar: