Sanatçılar: Reşat Nuri Güntekin, Halide Edip ADIVAR, Refik Halit KARAY, Mithat Cemal KUNTAY, Bahaeddin ÖZKİŞİ, Mustafa Necati SEPETÇİOĞLU, Memduh Şevket ESENDAL
Mustafa SEPETÇİOĞLU(1932-2006)
Eserleri:
Roman: Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı, Üçler-Yediler-Kırklar, Bu Atlı Geçide Gider, Geçitteki Ülke, Darağacı, Ebemkuşağı, Sabır, Gece Vaktinde Gündönümü, Cevahir ile Sadık Çavuşun Buğday Kamyonu, Karanlıkta Mum Işığı, Güneşin Dört Köşesi, Ve Çanakkale 1 (Geldiler), Ve Çanakkale 2 (Gödüler), Ve Çanakkale 3(Döndüler), Kutsal Mahpus, Yeşili Hoca Ahmet
Hikâye: Abdürrezzak Efendi, Menekşeler Ölmemeli, Bir Büyülü Dünya ki
Destan: Bozkurt Destanı
Oyun: Büyük Otmarlar, Trampacılar, Köprü, Yunus Emre, Son Bloklar
MEMDUH ŞEVKET ESENDAL(1883-1952)
Eserleri:
Hikâye: Otlakçı, Mendil Altında, Hava Parası, Temiz Sevgiler, Veysel Çavuş, Kelepir, Ev Ona Yakıştı, Bir Kucak Çiçek, Bizim Nesibe, Gödeli Mehmet, Gönül Kaçanı Kovalar, Güllüce Bağları Yolunda, Sühan Külbastısı
Roman: Ayaşlı ve Kiracıları, Vassaf Bey, Miras.
AYAŞLI VE KİRACILARI
Memduh Şevket Esendal’ın yayımladığı ilk romandır. Daha önce Vakit gazetesinde tefrika edilmiş; 1934'te de kitap olarak yayımlanmıştır. Eser, 1942’de CHP Roman Yarışması’nda beşincilik ödülü almıştır. Eser, 1989’da TV dizisi olarak uyarlanmış ve yönetmen Tunca Yönder tarafından çekilmiş bu dizi, TRT'de yayımlanmıştır.
Memduh Şevket Esenda'ın, 1923’ten sonra Ankara’da yaşanan sosyal ekonomik ve kültürel değişimi gözler önüne sermek amacıyla yazmış olduğu bir romanıdır. Küçük bir Anadolu şehrinden dev bir kent olma yolunda ilerleyen Ankara’daki siyasi, sosyal ve kültürel değişimin boyutlarını nitelik ve niceliklerini ortaya koyan roman, Ankara’daki yeni ve farklı hayat tarzı ile eski hayat düzenin nasıl kaynaştığını ve çatıştığını sergileyen bir yapı ve bakış açısı ile sosyal bir roman karakteri kazanmaktadır.
Ayaşlı’nın kiraya verdiği evde bir araya gelen her biri ülkenin farklı köşelerinden gelen, her biri ayrı ayrı, eğitim, kültür ve yaşam felsefesine sahip olan insanların tek bir mekânda bir araya gelerek minyatür bir Ankara oluşturmalarını dile getirmektedir.
Ayaşlı’nın pansiyonuna yerleşen; kimisi aydın, kimisi kumarcı, kimisi sarhoş, kimisi hayatını kazanmak için dişiyle tırnağı ile çalışan, kimisi zengin, kimisi, kumarbaz, kimisi üçkâğıtçı, kimisi şehvet düşkünü… İnsanların yaşamlarından o dönemdeki Ankara panoraması aktarılmıştır. Kısaca Ayaşlı’nın Pansiyonu o dönemde Ankara’da yaşayan insan tiplerinin toplandığı minyatür bir Ankara’dır.
VASSAF BEY
Bu romanında da Ankara’yı mekân seçen Memduh Şevket Esendal, bu romanında da 1930’lu yıllarındaki Ankara’da yaşayan genç bir kızın evlilik öyküsü ve gündelik hayatını Ankara’nın sosyal, ekonomik, kültürel hayatını gözler önüne serecek bir şekilde aktarmıştır.
MİRAS
Osmanlı Devleti’nin çözülme sebeplerini Yakup Kadri’nin Kiralık Konak adlı eserini anımsatır şekilde ele alır. Herkes Efendi’yi soymaya çalışır. Sonunda büyük konak yıkılır. Bu roman Meslek gazetesinde yayımlanırken yarım kalmıştır.
EMİNE IŞINSU
Romanları: Küçük Dünya, Azap Toprakları, Ak Topraklar, Sancı, Cambaz, Tutsak, Çiçekler Büyür, Atlıkarınca, Nisan Yağmuru…
Tiyatroları: Bir Yürek Satıldı, Bir Milyon İğne…
Hikâye: Bir Gece Yıldızlarla…
Deneme: Dost Diye Diye
AKA GÜNDÜZ (1886 – 1958)
Eserleri:
Hikâye: Türk Kalbi, Kurbağalar, Bu Toprağın Kızları, Türk’ün Kitabı
Roman: Dikmen Yıldızı, Yayla Kızı, Bir Şoförün Gizli Defteri, İki Süngü Arasında
Tiyatro: Muhterem Katil, Mavi Yıldırım
MİTHAT CEMAL KUNTAY (1885 – 1956)
“Üç İstanbul” romanı Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke dönemleri İstanbul’unu konu edinir. Eser, çökmüş kurumları ve yozlaşmış insanların aşkını, çıkar ilişkilerini ele alırken daha geniş boyutta Osmanlı Devleti’nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğünü de sergiler. Televizyon dizisine de çevrilmiştir.
Eserleri:
Şiir: Türk’ün Şehnamesi
Monografi: Namık Kemal, Mehmet Akif
Roman: Üç İstanbul